Kupres Portal [Arhiva]

Odmor ždralova na kupreškom polju

21.03.2017 12:24, 1003 pregleda

Na svojem redovnom godišnjem putovanju ždralovi jutros uhvaćeni u odmoru na kupreškom polju. Putovanjem koje obično iznosi stotine pa i tisuće kilometara pri povratku na sjever Europe preletom iznad kupreške visoravni svidjelo im se zastati, odmoriti i prikupiti snage za nastavak putovanja. O ljepotama visoravni dovoljno svjedoči da su od sjevera Afrike ili juga Europe gotovo do Skandinavije natrag gdje sele gnijezditi odabrali upravo tu sletjeti.

Ždralovi (lat. Gruidae) su porodica ptica iz reda ždralovki (Gruiformes). Porodica ima 15 vrsta koje žive širom svijeta, osim u Južnoj Americi i na Antarktici. U srednjoj i sjevernoj Europi živi ždral, vrsta iz potporodice pravih ždralova. Ždralovi su velike, dugonoge i dugovrate ptice. Za razliku od sličnih ali ne i bliže srodnih čaplji (Ardeidae), ždralovi lete ispruženog vrata. Pored toga, od čaplji se razlikuju i kraćim kljunom i uglavnom su i dosta veći.

Odrasle ptice visoke su do 120 centimetara, pri čemu su ženke nešto manje od mužjaka. Raspon krila im je do 2,4 metra, a noge su u letu duže od repa. Težina odraslog mužjaka je do 7 kilograma, a ženke su oko jednog kilograma lakše.

Prevladavajuća boja ždralova je svijetla, srebrnkasto siva, koja je sve tamnija prema ekstremitetima. Glava i vrat su naprotiv crni. Tipično obilježje su s jedne strane bijele pruge koje počinju kod oka i mogu dosezati sve do leđa, i s druge crveni, goli dijelovi kože na glavi i vratu. To je zajedničko svim vrstama, osim djevičanskom i rajskom ždralu.

Sljedeće obilježje su im duga, na kraju malo iskrzana krilna pera. Kad ptice rašire krila, dolazi do izražaja sva ljepota ovih ptica. Kad ptice sklope krila, ovo perje seže daleko preko repa, a kod djevičanskog ždrala gotovo do zemlje. Tek nakon prvog mitarenja ptice dobivaju perje pune dužine. Nakon toga, promjena perja odvija se svake druge do četvrte godine, pretežno u vrijeme podizanja mladunaca.

Otkad je svijeta i vijeka ljudi ždralove pozdravljaju kao glasnike proljeća nakon duge i mračne zime. Postoji uvjerenje da su ždralovi u narodu poznati kao odlični meteorolozi, i prognostičari, prema kojima se ravnaju već dugi niz godina, i kako još nikada nisu pogriješili.   

Vjeruje se da ždralovi posjeduju izuzetnu moć prepoznavanja toplih i hladnih klimatskih struja i, čim ih osjete, krenu na svoj let prema jugu ili sjeveru, ovisno radi li se o toplijim ili hladnim strujama.

Nadamo se da su i ovoga puta u pravu, te da nam napokon dolazi proljeće i toplije i ugodnije vrijeme

www.hbsume.ba

Vrh stranice