Kupres Portal [Arhiva]

U planu izgradnja pet novih mini hidroelektrana na području SBŽ

19.03.2017 13:42, 107 pregleda

Na području Srednjobosanske županije u funkciji je 28 malih hidroelektrana (MHE). Najviše ih je u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Fojnici - po šest, za razliku od općine Kreševo koja nema niti jedan ovakav objekt.

Prava ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana u SBŽ dogodila se 2005. i 2006. , dok je u prošloj godini okončana izgradnja triju takvih objekata.

Kako Fena saznaje u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBŽ planirano je da u 2017. na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja budu izgrađene dvije, a u Vitezu tri mini hidroelektrane.

U ovom ministarstvu ističu da je postupak dobivanja koncesija jako složen i da se provodi u skladu s postojećim zakonima koji tretiraju ovo pitanje.

-Uz projektnu dokumentaciju koja potvrđuje opravdanost izgradnje MHE, neophodna je suglasnost Općinskog vijeća, odnosno lokalne zajednice u kojoj bi se ona gradila - kaže pomoćnik ministra u Odjelu za vodoprivredu Abdulah Burek.

Dodaje da su dosadašnja iskustva u postupcima dodjele koncesija pozitivna i da su koncesionari, uglavnom, ispunjavali obveze iz potpisanih ugovora.

-Pored plaćanja koncesione i vodne naknade oni su, između ostalog, dužni da objekt nakon trideset godina vrate u vlasništvo Županije, što je nevidljiva i dugoročna dobit - naglasio je.

Stanovništvo u mjestima gdje se grade male hidroelektrane, tvrdi, nije ugroženo, kao ni riblji fond u dijelu između vodozahvata i centrale.

-Problem se nedavno pojavio u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jer se koncesionar odlučio na izmjenu položaja dijela cjevovoda. Intervencijom županijskih vlasti i inspekcije, spriječen je to uraditi - istaknuo je Burek.

Prošlogodišnji prihodi od koncesija iz oblasti vodoprivrede na području Srednjobosanske županije iznosili su oko 480.000 KM a to, zaključio je, nije mal iznos u županijskom proračunu. 

Fena

Vrh stranice