Kupres Portal [Arhiva]

U potrazi za vjesnicima proljeća - Fotogalerija

27.04.2009 13:30, 280 pregleda

Došao je ponedjeljak. Za mnoge početak novog radnog tjedna, a za nas „besposličare“ još jedan u nizu dosadnih dana. Međutim, današnji dosadan dan odlučih djelomično provesti i u prirodi. Stoga mi nije bilo druge nego da se uputim u šetnju. Odabrah Čardačicu, možda zato što mi je najbliže, ali i zato što je pogled s njenog vrha predivan i što nama, fotografima amaterima, svaki puta izmami uzdah.

I tako ja uzmem svoj fotoaparat i uputim se na vrh Čardačice. Odmah nakon prvih nekoliko metara uspona ugledao sam prvi prizor koji mi je zapeo za oko. Bješe to neki prekrasni žuti cvijet koji se lelujao na vjetru. Ni sam ne znam kako se taj cvijet zove ali je svakako primamio znatiželjni objektiv moje kamere da mu se primakne i da ga snimi.

Nisam prošao par koraka dalje, opet jedan zagonetni cvijet, pa još jedan, pa još jedan... Međutim, s porastom nadmorske visine (za neupućene, Čardačica je visoka oko 1300 metara) primjetno je kako vegetacija kasni. Još uvijek trava nije zelena, a poneki vjesnik proljeća stidljivo viri ispod lanjske, suhe i sive trave.

Nakon petnaestak minuta napokon sam se uspeo na vrh. A pogled... Veličanstven. Svaki kutak Kupreškog polja stoji kao na dlanu. Jedino što je kvarilo opći dojam jesu jak južni te jugoistočni vjetar i tek poneki oblačak koji se u tom trenutku nadvio na modro kupreško nebo.

Pri povratku s vrha odlučih se ne vraćati istom stazom kojom sam došao nego se uputih kroz šumu. Opet je bilo više nego jasno vidljivo da stabla koja su pri dnu brda imaju više prolistalih grana nego ona pri vrhu. Tako, unatoč globalnom zatopljenju, priroda još uvijek pokazuje svoju narav, surovu i neukroćenu.

Nakon jednog sata šetnje, propuhan jakim vjetrom, vratih se u grad pun dojmova. Zbilja, čovjeku je potrebna ovakva šetnja. Ako ne radi lijepih prizora, onda barem da na trenutak zaboravi dosadnu svakodnevicu obilježenu krizom i recesijom te da shvati, da ne tako daleko od nas, postoje stvari za koje vrijedi živjeti i koje vrijedi sačuvati.Fotogaleriju možete pogledati OVDJE!Tekst i foto:

Vrh stranice