Kupres Portal [Arhiva]

Koliko struje troše punjači za mobitele kada rade na "prazno"?

18.03.2017 09:06, 117 pregleda

Opće je poznata činjenica kako kućni uređaji i dok su “na čekanju” troše struji. Da, to je istina. Vaš televizor, mikrovalna pećnica, audio linija, razni video playeri,… da, svi oni troše struju i dok ne rade. Neka istraživanja su pokazala kako mjesečno gašenjem uređaja na “čekanju” možete uštedjeti nekoliko desetaka kuna u kućnom budžetu. Kunu po kunu, godišnje se može sakupiti i više od 100 eura.

A koliko u toj priči otpada na punjače za mobitele? Vjerojatno vam je to pitanje proletjelo više puta kroz glavu. Većina korisnika puni mobilni uređaj ili tablet preko noći. Za punjenje u prosjeku treba oko 2 sata, nakon čega se punjač isključi. Ujutro se probudite, isključite mobilni uređaj i krenete na svoje svakodnevne aktivnosti, no punjač je i dalje u struji.

I opet dva pitanja – koliko je struje potrošio preko noći, odnosno koliko dok je na prazno uključen u struju? Prema riječima Davida MacKaya, profesora sa sveučilišta Cambridge, tijekom godine ćete uštedjeti toliko energije koliko električnom grijalicom jednom zimi zagrijete kupaonu za kupanje (ako nemate npr. radijator). Drugim riječima, vrlo malo. Dok se mobilni uređaj puni, punjač “vuče” oko 10x više struje, no opet se radi o vrlo maloj ili bolje rečeno – zanemarivoj snazi.

Studija iz 2012. godine koja je napravljena u Lawrence Berkeley National Laboratory govori kako punjač uključen u struju dok ne puni troši u prosjeku 0,26 Watta, a dok puni oko 3,68 Watta na sat. Kada se mobilni uređaj napuni, potrošnja pada na 2,24 Watta. Izraženo u dolarima, prosječno će kućanstvo potrošiti oko 5,30$ godišnje, što je oko 33 kune, koja kuna manje ili više. Što se potrošnje tiče, ovo je zaista zanemarivo.

Ipak, treba znati i nešto drugo. Za samu bateriju u mobilnom uređaju nije dobro da dugo stoji priključena na punjač nakon što je napunjena do kraja, jer može smanjiti vijek trajanja baterije. Litij-ionske baterije, a koje se najčešće koriste u pametnim telefonima, ne bi trebale dugo stajati na 100% napunjenosti. Stručnjaci čak preporučuju dopunjavanje baterije umjesto stalnog pražnjenja do kraja, pa punjenja. To je kao kada napravite nekoliko kratkih šetnji ili jednu maratonsku. I sami znate kako vam organizam reagira.

Zaključak ove priče je – neka punjenje vašim mobilnih uređaja bude što bliže periodu od dva sata, odnosno dok se ne napuni do 100% (a i ne mora, može i manje). Ako punjač i ostane u zidu, ništa zato, potrošnja struje je zanemariva... ALI ukoliko imate takvih 2, 3 ili 5 uređaja, bolje ih je isključiti. Produžit ćete im vijek trajanja, a i smanjiti rizik od samozapaljenja.

Vrh stranice