Kupres Portal [Arhiva]

Proizvođači sira iz BiH među najboljima su u okruženju

14.03.2017 09:50, 278 pregleda

Na petom Balkan Cheese Festivalu u Beogradu titulu najboljih sireva osvojila su tri iz BiH, dok su ostali bh. proizvođači oduševili brojne Beograđane koji su tijekom dva dana trajanja sajma u velikom broju obilazili bh. štandove.

 

Najboljim sirom proglašen je Kupreški sir koji je, prema ocjeni posjetitelja, dobio najveće ocjene. Drugoplasirani je bio sir i Tešnja sirane “Zlatna kap”, a četvrto i peto mjesto, među 300 proizvođača, osvojili su Livanjski sir mljekare “Oman” i kozji sir iz Teslića. 

Prema riječima predsjednika Udruge proizvođača sira BiH Omera Mrakića, članovi sudjeluju od samoga početka osnivanja i uvijek osvoje nagrade. - Važnije je da smo uspjeli pronaći distributera za livanjski sir tako da već godinu dana Livanjski sir iz sirane “Puđa” pronalazi svoje kupce u Srbiji i njegova prodaja stalno raste, kazao je Mrakić i dodao da je i prozorski sir prisutan u elitnim restoranima u Beogadu i Novom Sadu, a u tijeku su razgovori o distributerima za ovaj sir na tržište Srbije. 

Veliko zanimanje na ovogodišnjem sajmu sira u Beogradu bilo je za travnički sir, a razgovarano je s dvije kompanije koje su zainteresirane za njegov plasman na tržišta Srbije. Mrakić napominje da je u interesu menadžmenta Udruge uspješno promovirati bh. sireve i povezati proizvođače s potencijalnim distributerima u Srbiji. 

- Već 14 godina radim na projektima s proizvođačima autohtonih sireva u BiH, ali također i s malim proizvođačima nekih lokalnih sireva koji su manje poznati, ali dosta kvalitetni, kao primjerice fojnički dimljeni sir, vareški sir. Udruga surađuje sa sličnim udrugama u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj. Prilikom predstavljanja BiH sireva posebnu pozornost pridajemo livanjskom siru, travničkom, siru iz mijeha i trapistu jer su to autohtoni sirevi u BiH, kaže predsjednik Udruge bh. sirara i napominje da je USAID u BiH potpomogao osnivanje udruga. 

USAID je podržao gotovo sve naše članice kroz grantove i poboljšanje uvjeta u proizvodnji i certificiranju. U idućem razdoblju od USAID-a očekujemo veću podršku u promociji bh. sireva izvan BiH, odlascima na festivale sira u EU i povezivanju s potencijalnim kupcima u EU kako bi sirane koje posjeduju EU brojeve mogle plasirati bh. sireve na tržište sira u EU, također i Bliski istok gdje postoji zanimanje, ističe Mrakić. 

Na 5. međunarodnom sajmu sira u Beogradu proizvođači iz BiH su osvojili tri zlata. Uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta uradilo se mnogo na standardizaciji kvalitete domaćeg bh. sira, a rezultat potvrđuju i zlatne medalje. Proći će, čini se, još neko vrijeme prije nego što sireve iz BiH mognemo izvoziti na tržište EU, ali vjerujem da nadležne institucije čine sve da se to pitanje riješi, izjavio je Mrakić. Uspostavljen je veliki broj kontakata s proizvođačima i distributerima sira. 

Večernji list

Vrh stranice