Kupres Portal [Arhiva]

Bh. izvoznicima u EU naplaćene carine će biti refundirane

07.03.2017 08:47, 115 pregleda

Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da se objasni kašnjenje u primjeni prilagođenog SSP-a, Europska komisija je dostavila odgovor u kojem priznaje grešku te se ispričava vlastima u BiH. 

U odgovoru Europska komisija obavještava Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da je došlo do kašnjenja u primjeni prilagođenog SSP-a zbog nepravovremene izmjene odgovarajućih uredbi Europske komisije, piše Indikator. 

Za ovo ažuriranje bit će potrebno još dva mjeseca. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je uz ispriku dobio i uvjeravanja da će kada sustav tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno djelovanje od 01. veljače 2017. godine te da će svim bh. izvoznicima u EU kojima nije odobren preferencijalni režim naplaćene carine biti u cjelosti refundirane. 

Grešku administracije EU neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. veljače ove godine kada su naplaćivane carine u punom iznosu iako je BiH kroz prolagodbu SSP-a ugovorila bescarinski izvoz od 500 tona ribe.

VL

Vrh stranice