Kupres Portal [Arhiva]

Bogat kulturni tjedan u Kupresu

14.04.2009 12:26, 230 pregleda

Nakon što smo lijepo proveli Uskrs i uskršnje blagdane red je da nastavimo sa svakodnevnim aktivnostima. Ne mogu, a da ne spomenem izuzetno bogat i zanimljiv kulturni program koji smo imali priliku ili ćemo još uvijek imati priliku gledati ovih dana.Tako smo još jučer u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Kupresu, imali priliku vidjeti tradicionalni uskršnji koncert kupreške podružnice HKD-a „Napredak“. Program je bio izuzetno bogat i zanimljiv, a prepunu veliku dvoranu Hrvatskoga doma najviše je razdragao nastup najmlađe plesne skupine. Mnoštvo razigranih djevojčica pokazalo je publici svoje prve plesne korake, a koreografiju za njihov nastup pripremile su Ana Šarić i Klara Ćurković.

Osim ovih najmlađih, svojim nastupom ovaj su koncert uveličali i već znameniti članovi mještovitog zbora HKD-a „Napredak“, „Kraljica Katarina“ svojim izvedbama duhovnih skladbi, a sve pod ravnanjem profesora Ivice Svetinovića. Također, na koncertu su nastupili članovi „Napretkovog“ tamburaškog sastava kao i poznati kupreški slikar i pjesnik, Otodije Šimić koji je na dojmljiv način predstavio svoju pjesmu posvećenu međugorskoj Gospi.Pri samom kraju koncerta članovi mješovitog zbora „Kraljica Katarina“ su zajedno sa svim okupljenima gromoglasno zapjevali pjesmu „Kraljice Neba, raduj se“ nakon koje se velikom dvoranom Hrvatskog doma prolomio gromoglasan pljesak.

Da ne bi ispalo da je to jedina novost u našem malom gradu moramo opet iskoristiti priliku te najaviti još jednu predstavu u Hrvatskome domu i to već večeras u 19 sati. Ovoga puta je riječ o mjuziklu „Mačke“ autora Andrewa Lloyda Webbera, inače autora mjuzikla ,,Evite", ,,Jesus Christ Superstar" i ,,Fantoma u operi". ,,Mačke" se prvi put pojavljuju na sceni ,,New London Theatre" 11. svibnja 1981. Od tada su najizvođeniji mjuzikl na mnogim pozornicama diljem svijeta, od Londona, Brodwaya, Beča i Koelna...Učenici Srednje škole ,,Kupres" pod redateljskom palicom profesorice Dubravke Vukadin su postavili na scenu prerađenu verziju mjuzikla ,,Mačke", čiji je autor teksta poznati hrvatski kazališni redatelj Damir Mađarić, a čije songove je skladao hrvatski kazališni kompozitor Igor Karlić. Mjuzikl nudi pregršt zabave, obiluje živošću i pokretljivošću scene, šarenim kostimima mačaka s puno plesa, glume, a ponajviše pjesme.Ovaj neobični kazališni komad je u svakom slučaju izuzetan scenski doživljaj za svakoga gledatelja te zabava i za mlade i za stare. U životnim pričama četiri glavna lika, četiri napuštene mačke, svatko od nas može prepoznati svoju životnu priču, svatko, tko je danas odbačen od drugih, svatko, tko čezne za ljubavlju bližnjeg, a takvih je nažalost danas puno!Nakon Kupresa, mjuzikl će biti izveden 17. travnja 2009. u Konjicu na sedmom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH i 19. travnja 2009. u 19 sati u Hrvatskom domu u Bugojnu u sklopu manifestacije ,,Uskrs s Napretkom".

Vrh stranice