Kupres Portal [Arhiva]

Ne bojte se za zimu, od 20. prosinca veće snježne padaline

05.12.2008 15:43, 245 pregleda

Već duže vrijeme nas iritira dosadno južno i tužno strujanje zraka koje donosi puno kiše, previše toplo i vlažno vrijeme te dosadni i povremeno jaki vjetar. Mjesec prosinac je doba godine kada smo navikli na nešto sasvim drugo. Zimska jutra s injem koje kiti drveće, vedro zvjezdano jutro i dah koji se ledi, škripu snijega pod nogama na putu do crkve kad se ide na zornicu i druge zimske čarolije. Ovih dana kad svega toga nema normalno je da je vrijeme tema brojnih razgovora u kafićima, na sijelima i bilo gdje se ljudi sastaju pa počinje raspredanje na dugo i na široko. Odmah svi znaju sve o globalnom zatopljenju i promjenama koje ono donosi.

Jučer je u programu Kupreškoga radija gostovao prof. Željko Majstorović, ugledni klimatolog iz FHMZBiH-a, te u svom izlaganju naglasio kako je temperaturni prosjek za ove krajeve ove jeseni debelo premašen. Naime, za ovo dugo razdoblje relativno toplog i nestabilnog vremena "kriva" je "Genovska" (Đenovska) ciklona koja se zadržala iznad ovih prostora iznenađujuće dugo te uzrokovala ovoliki dug period nestabilnih vremenskih prilika. Međutim, prema profesoru Majstoroviću, ovakvo prevrtljivo vrijeme ne bi smjelo još dugo potrajati. Naime, već narednih dana doći će do većeg pritoka hladnijeg zraha sa sjeveroistoka Europe koji bi mogao uvelike utjecati na vremenske prilike. Stoga, prof. Majstorović nam predviđa sljedećih nekoliko dana stabilnijeg vremena, ali uz povremenu mogućnost slabog snijega u višim predjelima. Takvo vrijeme trebalo bi potrajati sve do 20. prosinca kada možemo očekivati novi temperaturni šok, ali ovoga puta debelo u minus. Naime, naglo zahladnjenje će uzrokovati veće snježne padaline da bi, zahvaljujući tome, mogli dočekati Božić i Novu godinu u pravom zimskom ugođaju.

Profesor Majstorović je najavio kako bi prema projekciji predviđanja vremena u naredna tri mjeseca, siječanj i veljača slijedeće godine mogli biti pravi zimski mjeseci i upravo oni bi trebali popraviti prosjek temperatura s početka prosinca. Posebnoj je naglašen utjecaj globalnog mijenjanja klime koje uzrokuje velike temperaturne oscilacije pa je, konkretno na Kupresu, mogući odmak od 25°C unutar 24 sata.

Kako vidimo, ne morate se bojati za zimu. ...ona će stići. Možda je i ona samo usnula zimski san i čeka da se probudi uoči Božića. ;)

Rašo &

Vrh stranice