Kupres Portal [Arhiva]

Kako gledati nogomet u HD-u na HRT-u?

13.06.2016 06:25, 303 pregleda

Kroz koju godinu, najkasnije do 2020. u Hrvatskoj će se prijeći na DVB-T2 sustav za prijem i gledanje digitalne zemaljske televizije. To znači da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike (neslužbeno - razmatraju se rezolucije 1080p i 1080i), a za sustav kodiranja odabrat će se, najvjerojatnije, H.265/HEVC kodiranje.

 

Ipak, već kroz koji dan moći ćemo uživati u TV prijenosima u Full HD kvaliteti. Bliži nam se Europsko prvenstvo u nogometu, koje se ovog ljeta održava u Francuskoj. I kao što smo prije dvije godine imali priliku pratiti videoprijenose sa Svjetskog prvenstva u nogometu iz Brazila u HD kvaliteti, na sličan način prenositi će se i utakmice iz Francuske. A kako se u kolovozu održavaju i Olimpijske igre u Brazilu, na HRT-u su odlučili i to natjecanja prenositi u Full HD kvaliteti.

 

Postojeći HRT 2 i dalje će emitirati kao i do sada (SD sliku), a od prije nekoliko dana opet je aktivan tzv. eksperimentalni HRT 2 HD kao “novi” programski kanal. Trenutno se na njemu prikazuje statična test slika, tako da svatko može unaprijed podesiti svoj televizor za praćenje HRT 2 HD programa.

 

Kako biste uopće mogli vidjeti HRT 2 HD potrebno je, naravno, imati HD televizor s ugrađenim DVB-T ili DVB-T2 prijemnikom i MPEG-4 dekoderom. Za one koji posjeduju HDTV bez ugrađenog MPEG-4 dekodera jedino rješenje je vanjski digitalni zemaljski DVB-T prijemnik s MPEG-4 dekoderom.

 

Kako pronaći program HRT 2 HD? Najjednostavnije je pokrenuti na svom televizoru automatsko ažuriranje liste kanala i pojavit će vam se na popisu. Ukoliko nemate opciju automatskog ažuriranja, potražite ga ručnim putem. Točan broj kanala nije isti na cijelom području Hrvatske, pa zato i ne možemo dati jednostavniju uputu.

 

Emitiranje HRT 2 HD programskog kanala odvijat će se unutra MUX B paketa, koji pokriva više od 96% stanovništva svake digitalne regije (D1 – D9). Realizacija, distribucija i odašiljanje HRT 2 HD kanala odvijat će u 1080i25 HD formatu.

 

Novost je da će se u odnosu na 2014. studijska proizvodnja, a i svi ostali novi materijali također proizvoditi u HD-u tako da će udio izvornog HD programa biti značajno veći.

 

Podsjećamo vas da postoji i aplikacija HRTi koja svima, i to potpuno besplatno, omogućuje da na svojim mobilnim uređajima ili računalima prate sve programe HRT-a (i to ne samo ovog ljeta). Podržani su Android, iOS i Windows Phone.

 

Prije dvije godine televizijski provideri (kabelski i IPTV), nisu u svojoj ponudi imali HRT 2 HD,  ali oko toga se vode intenzivni pregovori i navodno ima dosta izgleda da ovaj puta HRT 2 HD bude dostupan i na taj način. Najkasnije u petak ćemo znati kako stvari stoje i po tom pitanju.

 

Dodatne informacije o IPTV i kabelskim televizijama, možete pročitati na ovoj stranici: http://www.bug.hr/vijesti/kako-gledati-nogomet-hd-preko-maxtv-a-iskont/153599.aspx

Vrh stranice