Kupres Portal [Arhiva]

Sedamnaest godina od početka ratne agonije na Kupresu

03.04.2009 14:08, 303 pregleda

Danas je u Kupresu obilježena sedamnaesta obljetnica početka najkrvavijeg razdoblja u modernoj kupreškoj povijesti. Naime, točno prije sedamnaest počela su ratna događanja na Kupreškoj visoravni, a sve je kulminiralo 10. travnja 1992. padom Kupresa u ruke neprijatelja potpomognutog s JNA. Premda su se proteklih godina sjećanja na događaje iz travnja 1992. godine obilježavala upravo 10. travnja, ove godine to nije bilo moguće stoga što 10. travnja pada na Veliki petak kada ne bi mogla biti služena sveta misa te je stoga odabran upravo ovaj dan, odnosno dan početka agresije na Kupres.

Program obilježavanja sedamnaeste obljetnice započeo je svetom misom u crkvi svete Obitelji koju je predvodio vlč. Ivica Mršo uz koncelebraciju još jedanaest svećenika. Vlč. Mršo koji je i sam Kuprešak, u svojoj dojmljivoj propovijedi istaknuo je nužnost izražavanja ljubavi jednih prema drugima, nužnost izražavanja ljubavi prema domovini. „Ne puškom, nego čestitim životom.“, kako kaže vlč. Mršo. Ovo sveto misno slavlje uveličao je i mješoviti zbor HKD-a „Napredak“, a sve pod ravnanjem profesora Ivice Svetinovića.

Po završetku svete mise brojna visoka izaslanstva iz svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini te Republici Hrvatskoj koja su gostovala danas u Kupresu, obišla su masovne grobnice te spomen oblilježja u Ogledalima, Suhom Polju ,Kupreškom polju te u gradu Kupresu gdje su položili svijeće te zapalili svijeće za sve poginule u oba rata.

Program obilježavanja travanjskih događanja iz 1992. nastavljen je u Hrvatskom domu u gdje je pred 150-ak okupljenih projiciran dokumentarni film "Križni put" autora Ante Marića u produkciji HRT-a.. U tom filmu se govori o nekolicini hrabrih ljudi koji su odlučili nekoliko posljednjih godina pješice hodočastiti u Bleiburg, usput pohodivši sva mjesta stradanja Hrvata na Križnome putu. Film je dojmljivo svjedočanstvo hrabrosti i vjere koje nas obavezuje da nikad ne zaboravimo strašna događanja iz proljeća 1945. godine.

Nakon završetka filma predstavljene su i tri knjige, "Bleiburg memento", "Prikrivena grobišta" te "Bleiburg, tragedija i nada". O knjigama su nekoliko riječi rekli Božo Vukušić i don Anto Jelić, a posebno dirljivo je bilo svjedočanstvo Želimira Kužatka, inače živog svjedoka blajburške tragedije i tragedije Križnoga puta. Želimir Kužatko je na dirljiv i osobit način ispričao o svim događajima koje je tada proživio još kao 10-godišnji dječak. Iznio je svoje dojmove o aktualnoj situaciji kad je u pitanju istraživanje zločina u Bleiburgu ali i predstavio svoje književno djelo, djelo koje je posvetio svim žrtvama Bleiburga i Križnog puta.Ovom promocijom završen je službeni dio programa obilježavanja travanjskih događanja iz 1992. godine, a u Hotelu „Maestral“ organiziran je i prigodni domjenak za sve goste i prijatelje Kupresa.Fotogaleriju ćemo objaviti uskoro.

Foto: IG & Kupreški radio

Vrh stranice