Kupres Portal [Arhiva]

Mario Karamatić: Sarajevo se ponaša gore nego što se Beograd u Jugoslaviji ikada ponašao

01.10.2015 07:59, 761 pregleda

Među političkim predstavnicima Hrvata u BiH Mario Karamatić je, prema mišljenju mnogih, prijeko potrebno osvježenje i čovjek čije se izjave rado čitaju, analiziraju i citiraju.

I izvan hrvatskog korpusa Karamatić je pokupio simpatije svojim britkim jezikom i jasnim zahtjevima koji su za dobrobit čitave države i ugroženih pojedinaca, kao što je slučaj s korisnicima kredita u švicarcima.

Jučer je Ustavnopravna komisija jednoglasno podržala Karamatićev prijedlog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke. Ono što kod njega javnost najviše cijeni je iskrenost, ponekad i brutalna.

S Karamatićem koji je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HSS-a BiH razgovarali smo o mnogim temama u intervjuu mjeseca na portalu Boboska.com.

Boboska.com: Gospodine Karamatić, za početak kakva je aktualna situacija u Domu naroda Parlamenta BiH?

Karamatić: Dom naroda je jedna od rijetkih, možda i jedina razina na kojoj stvari funkcioniraju koliko – toliko. Kao najviše zakonodavno tijelo u BiH sastavljen je samo od ozbiljnih ljudi i stranaka a to se ogleda u radu Doma. Upravo na primjeru Doma naroda se vidi koliko je opasna, pa ako hoćete i glupa ideja uvođenja u vlast stranaka koje po svoje mišljenje i stavove idu u američku ambasadu. BiH je složena, višenacionalna država i buduće koalicije su jednostavno nacrtane onoga trenutka kada se znaju rezultati izbora, sviđalo se to nekome ili ne. Imali smo priliku u vrijeme prethodne vlasti gledati kako se sustav urušava zahvaljujući izbacivanju legitimnih predstavnika Hrvata iz vlasti a već godinu dana trpimo posljedice nametanja DF-a od strane međunarodne zajednice. Očekujem kako će se u idućih mjesec-dva i ta agonija završiti kako bi konačno mogli raditi na bitnim stvarima kao što su Ustavne promjene i izmjene izbornog zakona.

Boboska.com: Kao izaslanik ste pokupili simpatije među građanima u većem entitetu. Bošnjaci vas vole jer branite interese države kao u slučaju opreme za digitalizaciju koja je umjesto na FTV-u i BHRT-u završila samo na RTRS-u, Hrvati jer branite nacionalni interes i ne ponavljate isprazne floskule kakve redovito ponavljaju oni koji se “bore za nacionalne interese”. Kako komentirate aktualnu popularnost?

Karamatić: Ta kako je nazivate popularnost se ogleda različito a pogotovo u Sarajevu zbog nje često doživljavam neugodnosti pa čak i prijetnje. Bošnjacima imponira kada branim državne interese kao na primjeru digitalizacije ali ne mogu ili ne žele razumjeti kako u prvom redu zastupam interese svoga naroda te kako nikada neću pristati na degradiranje prava Hrvata u BiH, nazivanje Herceg Bosne zločinačkom ili pravnu formulaciju “Udruženog zločinačkog pothvata” koja se primjenjuje u svim optužnicama protiv bivših pripadnika HVO-a ali nikada u optužnicama protiv bivših pripadnika Armije BiH. Krivotvorenje povijesti i proglašenje jedinog teritorija BiH gdje ne postoji ni jedna masovna grobnica, teritorija Herceg Bosne, zločinačkim ne mogu, neću i ne smijem prešutati. Niti ja, a po momu mišljenju niti bilo koji drugi izabrani ili imenovani dužnosnik iz reda Hrvata, što na žalost često nije slučaj.

Boboska.com: Ministra prometa i komunikacija BiH Slavka Matanovića iz DF-a prozvali ste za provođenje “multičetničke politike”. On vam nije znao objasniti kako je oprema od tri milijuna eura od strane njegovog ministarstva završila na RTRS-u umjesto i na FTV-u i na BHRT-u, ali je rekao da će to učiniti na idućoj sjednici. Što mislite koja je pozadina slučaja kojeg ste otvorili?

Karamatić: Gospodin Matanović puno toga ne zna ili neće da zna. Pozadina svega je upravo onaj dio o kome sam već govorio, nametanje DF-a u strukture vlasti od strane međunarodne zajednice. DF se čvrsto drži Saveza za promjene, to jest SDS-a, i ispunjava sve njihove želje u pokušaju ostanka u strukturama vlasti. Nekako su uspjeli sebe uvjeriti kako su Karadžićevi sljedbenici BiH patriote za razliku od “zločastih” Srba iz SNSD-a. Ne žele vidjeti stvari onakvim kakve jesu a to je kako sve srpske stranke i srpski političari zastupaju interes samo i isključivo Republike Srpske a BiH koliko moraju. SDS je ovdje jednostavno zaštitio interes srpskog naroda, žedne preko vode preveo političke diletante iz DF-a te osigurao buduću dominaciju RTRS-a nad ostalim javnim emiterima.

Boboska.com: Uputili ste i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) na dan sklapanja ugovora. S obzirom da samo 14 posto korisnika kredita u BiH mogu vraćati ovaj kredit, i to na jedvite jade, korisnici su vidjeli spas u vašem prijedlogu. Vjerujete li da će se ova agonija zbog koje je bilo i više samoubojstava u BiH konačno riješiti?

Karamatić: Mora se riješiti. Ljudima koji su podigli kredite u CHF je doslovno uništen život. Jedino čega se bojim je kupovina ruku zastupnika od strane banaka. Ovim zakonom u prvom redu Hypo Banka ostaje bez stotina miliona ekstra profita i zasigurno se neće ustručavati uraditi sve kako bi taj profit zadržala. Očekujem i nadam se kako će moje kolege iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH glasati u ime naroda a ne u ime banaka. Kada bi svi mi koji smo u izvršnim i zakonodavnim tijelima uradili barem 10 % onoga što u javnosti gorljivo zagovaramo ova zemlja bi bila puno ugodnije mjesto za život.

Boboska.com: Naglašavate problem Hrvata u BiH koji nisu jednakopravni, preglasava ih se, biraju im se predstavnici. Kako zaustaviti preglasavanje jednog od tri konstitutivna naroda i riješiti političko pitanje koje je težak okov za sve građane BiH?

Karamatić: Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona. Problem je što za tako nešto najmanje 2/3 zastupnika mora podići ruke, to jest potreban je dogovor između 3 naroda kako bi se to provelo. Jugoslavija se raspala zbog dominacije jednoga naroda, a danas se službeno Sarajevo ponaša gore nego što se Beograd ikada ponašao. Nadam se kako će lideri bošnjačkih stranaka to uvidjeti i postupiti onako kako je jedino ispravno. BiH može funkcionirati samo kao državotvorna zajednica tri ravnopravna naroda. Što prije to razumiju, prije ćemo krenuti naprijed.

Boboska.com: Kako gledate na izbjegličku krizu koja potresa Europu? Je li opravdano očekivati dolazak izbjeglica u BiH i je li ova država sposobna primiti veći broj izbjeglica?

Karamatić: Izbjeglice će doći u BiH, to je sigurno. Jednako tako je sigurno kako BiH nije u stanju primiti veći broj izbjeglica. Kapaciteti kojima BiH raspolaže ne mogu izdržati niti jedan ozbiljan val izbjeglica a kamo li više njih.

Boboska.com: Je li Islamska država (ISIL) zbog koje velik broj izbjeglica i napušta Siriju opasnost za BiH i u kojoj mjeri?

Karamatić: Iz BiH se sustavno regrutiraju borci ISIL-a koji se nakon par mjeseci provedenih u Siriji vraćaju pa regrutiraju nove i tako u krug. Po Baščaršiji se šetaju likovi sa dugim bradama i kratkim hlačama noseći ISIL-ove majice, na ulazu u Tuzlu se nedavno vijorila zastava ISIL-a, u pojedinim zabačenim selima se živi po šerijatskim zakonima i tu policija ne ulazi, imali smo teroristički napad u Zvorniku, imamo najave od strane ISIL-a o uspostavi Balkanskog Kalifata itd. Ozbiljna prijetnja je tu, pred vratima a osobno mislim kako je najveća odgovornost na bošnjačkim političarima. Sve dok oni kalkuliraju oko borbe protiv terorizma ne može se učiniti gotovo ništa.

Boboska.com: Kakva je situacija u vašem HSS-u BiH?

Karamatić: HSS svakim danom jača, ma koliko to isprazno zvučalo. Jedna smo od rijetkih hrvatskih stranaka koja ima konstantnu uzlaznu putanju. To možemo zahvaliti ponajviše tomu što brižljivo vršimo selekciju kadrova i ne kupimo otpad od propalih stranaka i stranaka u propadanju. Trenutno se pripremamo za izbore za Sabor RH na koje ćemo izaći u sklopu Domoljubne koalicije a na listi će biti netko iz HSS-a u BiH. Nakon toga nam slijede lokalni izbori na kojima planiramo nastaviti sa uzlaznom putanjom po broju glasova te napraviti jedan dodatni iskorak. HSS je trenutačno treća stranka unutar hrvatskog biračkog tijela po broju glasova a kratkoročni cilj je doći na drugo mjesto.

Boboska.com: Je li se stanje u Hrvatskom narodnom saboru poboljšalo s obzirom da ste često naglašavali da su potrebne promjene ove institucije kao vodeće među Hrvatima u BiH?

Karamatić: Vidljivi su pomaci ali još je to po mome mišljenju daleko od onoga što HNS treba biti.

Boboska.com: Možete li nam otkriti neki od idućih poteza Marija Karamatića kao zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH?

Karamatić: U pripremi se nalazi još nekoliko Zakona koji će u idućim mjesecima ići u proceduru. Ono što je zajedničko svim zakonskim rješenjima koje će u ime HSS-a predložiti je kako su to, kao uostalom i Zakon o konverziji CHF-a u KM, sva ta rješenja na strani čovjeka, kako bi ljudima koji žive ovde olakšali život i poslovanje. Politika HSS-a ima jedan kontinuitet već više od 100 godina. HSS je uvijek bio na strani maloga čovjeka i to će tako i ostati.

Boboska.com: Za kraj, ostajete li pri izjavi da je Darjan Babić dobar novinar koji bi mogao nositi kablove na radio-televiziji Herceg-Bosne ili biste je ipak malo ublažili s obzirom na pojedine napade koje ste doživjeli od strane pojedinih udruga i pojedinaca?

Karamatić: Te Udruge i pojedinci mi ne znače apsolutno ništa u životu ali moram priznati kako sam pretrpio dosta kritika od članova HSS-a zbog te izjave. To je bilo moje osobno stajalište a nakon razgovora koje smo obavili unutar HSS-a službeni stav stranke je kako Darjan Babić na RTV Herceg Bosne ne bi mogao ni kablove nositi.

Boboska.com

Vrh stranice