Kupres Portal [Arhiva]

Sindikat MUP-a HBŽ: Ne odričemo se regresa, Zaključak Vlade HBŽ je neozbiljan i licemjeran

21.07.2015 11:53, 461 pregleda

Na sjednici Predsjedništva sindikata djelatnika MUP-a HBŽ održanoj 16.07.2015.godine između ostalog je razmatran i Zaključak Vlade HBŽ, od dana 02.07.2015. godine u kojem stoji da se predsjednik Vlade HBŽ i ministri u Vladi HBŽ odriču isplate regresa za 2015. godinu i to u korist proračuna HBŽ. U navedenom Zaključku je preporučeno svim korisnicima Proračuna kao i javnim poduzećima da se pismeno izjasne o odricanju cjelokupnog iznosa ili dijela iznosa regresa u korist Proračuna HBŽ za 2015. godinu.

Stav Sindikata djelatnika MUP-a HBŽ je da su uštede u Proračunu svakako potrebite, ali uštede na ovakav način „ne“ iz više razloga.

Naime, Vlada ovakvim Zaključkom zagovara uštede u Proračunu dok sa druge strane zastupnici u skupštini HBŽ donose Odluku o povećanju osobnog paušala, zapošljavaju se novi savjetnici, pomoćnici i koje kakvi drugi politički činovnici. O ukidanju stavke koja je bila jedan od razloga masovnih demonstracija širom BiH, a to je tz. „Bijeli kruh“ nitko iz zakonodavne i izvršne vlasti ne priča. Naravno, treba se prisjetiti da je tada ispred mase opravdano nezadovoljnih… građana stajala policija koja nema ni blizu primanja kao oni koji su se štitili od nezadovoljnog naroda.

Napominjemo, kako je 2008. godine donesen Zakon o uštedama kojim su primanja policijskih... službenika i državnih službenika i namještenika umanjena i od tada se nisu povećavala, te da su sadašnja primanja nedovoljna i za golo preživljavanje, tako da regres koji primaju policijski službenici i državni službenici i namještenici služi za saniranje osnovnih životnih potreba (nekima za kupnju ogrijeva za nadolazeću zimu, opremanje djece za novu školsku godinu, krpanju minusa, te saniranje dugova i tako u nedogled).

Zbog svega gore navedenog smatramo kako je ovaj Zaključak Vlade HBŽ neozbiljan i licemjeran jer nitko od naših članova ne želi da se odricanjem regresa plaćaju uvećani paušali tz „Bijeli Kruh“, ogromni troškovi mobilnih telefona, odvojenog života i niza drugih besmislenih primanja. Zbog ovakvog vašeg postupka osjećamo se nelagodno, jer proizlazi da smo socijalno neosjetljivi, a što je daleko, daleko od istine .

S poštovanjem!

Vrh stranice