Kupres Portal [Arhiva]

Obavijest o zabrani upotrebe grebena prilikom branja borovnica i brusnica na masivu Stožera

08.07.2015 06:52, 1063 pregleda

Obavještavaju se svi berači šumskih plodova - BOROVNICE I BRUSNICE koja se do sada brala na masivu planine Stožer da se zabranjuje uporaba grebena pri branju navedenih plodova do daljnjeg.

Razlozi zbog kojih se zabranjuje uporaba istog su: trenutno stanje na terenu koje nastavkom uporabe grebena vodi ka nestanku grmova borovnice na Stožeru, povećana opasnost od ispiranja zemljišta, nekontrolirano bacanje smeća od strane berača,…

Kontrolu načina branja kao i evidentiranje zatečenih berača vršit će Šumarija Kupres u suradnji sa Županijskom upravom za šume – ispostava Kupres i policijskom postajom Kupres.

Beračima koji budu zatečeni s grebenom u branju navedenih šumskih plodova isti će biti izuzeti, a po potrebi će se protiv istih primijeniti kaznene odredbe Zakona o šumama Hercegbosanske županije kao i Pravilnika o uzgoju, iskorištavanju, sakupljanju i prometu ne-drvnih šumskih proizvoda .

Branje borovnica i brusnice je dopušteno bez uporabe grebena svima i u količini koliko tko može rukom ubrati ovih darova prirode koje smo dužni zaštititi i sačuvati za one koje će doći poslije nas.

Za dodatne informacije možete se obratiti u Šumariju Kupres ili na telefonske brojeve: 034 274-585

034 274-585

Vrh stranice