Kupres Portal [Arhiva]

Vinko Čičak pobjednik viteškog natjecanja kosaca

06.07.2015 06:42, 895 pregleda

S najviše ukupnih bodova, ovogodišnji pobjednik viteškog natjecanja kosaca je Vinko Čičak - Vinara iz Kupresa, drugoplasirani je Ivo Ivković - Ćibara isto tako iz Kupresa, dok je trećeplasirani Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. Ove godine na natjecanje u kosidbi prijavio se iznenađujući broj od 19 kosaca. Zbog nedostatka parcela, natjecalo se njih 12.

Na više od 30 °C kosci su nakon počasnog kruga uzeli svoje kose u ruke i krenuli s kosidbom. Iscrpno je bilo samo stajati i gledati ih kako se bore sa oštrom kupreškom travom, a kamoli još i kositi. Za ovu sportsku disciplinu nije dovoljno samo znati kositi, većina nas kuprešaka to zna. Triba imati snagu u rukama, dobru kondiciju, a ponajviše srca stati na kupreško polje i po onom zvizdanu prid tisućama ljudi pokazati da kod nas kosidba nije samo natjecanje i vještina, već da smo umjetnici u nečemu što su naši radili stoljećima i to vjerojatno najbolje na svitu. 

Čestitamo ponajprije pobjedniku, svim natjecateljima, a gostima koji su bodrili naše kosce zahvaljujemo na posjeti. Vidimo se i dogodine!

Tomislav Perković

Vrh stranice