Kupres Portal [Arhiva]

„Žrtva ispovjedne tajne“, subota, 28. ožujka u 18 sati

20.03.2009 14:43, 267 pregleda

Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, župa Otinovci – Kupres te „Hrvatski dom“ Kupres s radošću Vas pozivaju da dođete na predstavu „Žrtva ispovjedne tajne“ koja je pripremljena prema istoimenom romanu Josepha Spillmanna, a bit će održana u subotu, 28. ožujka u velikoj dvorani „Hrvatskog doma“ u Kupresu s početkom u 18 sati.

Inače, predstavu će za Vas izvesti dvadeset bogoslova s Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu, a jedini ženski lik u predstavi će tumačiti Jelena Jovanović koja je i sama studentica teologije.

Ono što ispunjava ovu dramu je činjenica da drama na poseban način prikazuje vrijednost sakramenta ispovijedi i veličinu svećeničkog poziva.

Radnja drame se odvija u Francuskom gradu St. Victoire, a glavni lik je župnik Francois. Francois je župnik koji se odlikovao svesrdnim pomaganjem siromašnim ljudima, pa je tako organizirao i skupljanje novca za gradnju bolnice. Kad je novac bio skupljen župnik je predao novac gospođi koja je vodila gradnju, a zvonar u njegovoj crkvi je nakon toga opljačkao i ubio gospođu koja je podigla novac i došao se ispovjediti kod župnika. Drama doživljava svoj vrhunac kada sumnja za ovaj zločin padne na župnika, nakon čega slijedi suđenje i konačno osuda župnika za ubojstvo. Župnik, iako zna tko je ubojica, ne smije to reći jer ga veže ispovjedna tajna. Tako on slijedeći Krista, prihvaća na sebe križ i odlazi nevin u zatvor, gdje doživljava najveća maltretiranja i ponižavanja.

Kao dokaz da dobro uvijek pobjeđuje, ubojica, potaknut glasom svoje savjesti, nakon tri godine priznaje svoj čin i tako župnik biva oslobođen.

Budući da je ova vrhunska drama izvedena u Prozoru prije desetak dana gdje je zainteresiranost publike bila velika, pozivamo Vas sve da dođete i pogledate ovaj vrhunski dramski komad, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. / foto: Prozor.net

Vrh stranice