Kupres Portal [Arhiva]

Na “Danima kosidbe” očekuje se više desetaka tisuća ljudi

25.05.2015 12:55, 966 pregleda

Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavna je zaživjela u narodu kao nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, te kao takav daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i široj regiji.

Bogat program

Posljednjih desetak godina manifestacija je proširena CIOFF Međunarodnim festivalom koji je cjelokupnom projektu pridodao međunarodni značaj i vidljivost na globalnoj razini. Ove godine festival će se održati od 1. do 5. srpnja, u Kupresu, Sarajevu i Međugorju. Iz petodnevnoga programa organizatori posebno izdvajaju Međunarodni simpozij o temama “Običaji tradicijskih natjecanja na ‘Danima kosidbe’ – doprinos CIOFF festivala međunarodnom značaju i vidljivosti na globalnoj razini, kroz turističku promidžbu i opasnost od folklorizacije elementa”,  i “Dječje igre u folklornoj tradiciji – Utjecaj tradicijskih dječjih igara na odgoj i socijalizaciju djece”. S ove međunarodne konferencije, na kojoj će sudjelovati stručnjaci iz desetak zemalja, bit će objavljen i Zbornik stručnih radova. 

Međunarodni koncert etno glazbe i plesa, na kojem nastupaju vrhunski folklorni ansambli iz Kolumbije, Španjolske, Sjevernog Cipra, Moldove i Hrvatske planiran je za 3. srpnja s početkom u 20 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres. Nešto ranije, isti taj dan, posjetitelji će moći razgledati međunarodnu etnografsku izložbu u Izložbenim prostorima Hrvatskoga doma Kupres. U sklopu programa predviđena je i prezentacija tradicijskih dječjih igara u... BiH na Platou ispred Hrvatskoga doma Kupres te mimohod svih sudionika festivala ulicama Kupresa s programom na trgu u središtu grada. 

Festival ove godine gostuje s dva koncerta, 2. srpnja u okviru Hercegovačkog kulturnog ljeta u Etno selu “Herceg” Međugorje i  4. srpnja u okviru Baščaršijskih večeri u Sarajevu.

Natjecanje u košnji

Za kraj je predviđeno otvaranje natjecanja u tradicijskim sportovima “Strljanica 2015.”, odnosno natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom te prezentiranje vještina u drugim tradicijskim sportovima i zanatima kao što su međunarodne galopske konjičke utrke, tradicijska utrka konja iz domaćeg uzgoja, bacanje kamena s ramena, skok udalj s mjesta, potezanje konopa, pješačke utrke… Očekivanja organizatora su da će Festival vidjeti više desetaka tisuća ljudi. 

Projektom će biti obuhvaćeno više od 300 aktivnih sudionika svih starosnih dobi, a iz inozemstva gostuje 180 mladih izvođača i umjetnika, što je prilika da mladi iz BiH upoznaju različite kulture iz drugih zemalja, da kroz druženje i upoznavanje pokažu i dio vlastite kulturne baštine.

Vrh stranice