FOTO: Strljanica 2021

Tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu "Strljanica 2021" održana je u nedjelju po prvi put pod zaštitom UNESCO-a.
Natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca 2020. godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.
Manifestacija je počela u subotu, 3. srpnja, u 17 sati okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega je slijedilo otvaranje “Kuće kosaca”.

strljanica_20210.jpg

Sat vremena kasnije u velikoj dvorani Hrvatskog doma priređena je svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.

Nominacijski dokument za upis na UNESCO-vu listu pokrenula je udruga “Kupreški kosci”, a on je pripreman u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, uz podršku drugih bh. znanstvenih i kulturnih institucija.

U nedjelju 04. srpnja 2021. godine nastavlja se program u 10.00-11.00 sati - obilazak temelja ranokršćanske bazilike u Otinovcima.

strljanica_2021_otinovci.jpg

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije ponio je

SENIORI:

  • Milorad Sladojević
  • drugo mjesto osvojio je Mario Prljević
  • treći je bio Ivo Ivković - Ćibara.

JUNIORI:

  • Ivan Čičak
  • Filip Dumančić
  • Drago Šarić
strljanica_202136.jpg

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Podsjetimo, manifestacija je počela u subotu, 3. srpnja, okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega je slijedilo otvaranje “Kuće kosaca”. Kasnije je u velikoj dvorani Hrvatskog doma priređena svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.

Prva pisana svjedočanstva o ovom natjecanju stara su oko 250 godina.

(Kupreški Radio)

Otvorenje "Kuće kosaca"Proglašenje pobjednika kosidbeFestival "Moj Ivane 2021"


 

Slika bannera nedostaje

Najnovije